IT

Skift til hurtigt bredbånd i dag!

Boligforeninger har ofte fiber

Er du interesseret i at opgradere din bredbåndsforbindelse, må du derfor først tjekke leverandørerne på de forskellige sammenligningssider som f.eks. Bredbånd.nu, om hvorvidt de kan levere fiberbredbånd til din adresse.

Bor du i en boligforening, er der efterhånden mange steder etableret fibernet, og du vil nemt og uden ekstra omkostninger kunne få fiberbredbånd. Bor du i eget hus, kan der være fiberkabler ude i vejen, og den enkelte leverandør sørger da for at føre forbindelsen ind i dit hus. Alt efter afstanden fra vejen til huset kan dette medføre ekstra udgifter for dig.

fiberbredbånd

Coax med TV-pakke

Men, naturligvis er vi mennesker forskellige, og derfor findes der også varierende bredbåndsforbindelser. Netop i boligforeninger er der ofte gode tilbud på bredbånd via TV-kablet (Coax), hvor abonnementet ofte sammenlægges med en TV-pakke. Det er dog ikke i alle foreninger, det er obligatorisk at tage TV-pakken for at få bredbånd via Coax. Tjek i din boligforening, hvordan vilkårene er for at få bredbånd via Coax.

Coax med hastighed op til 1 Gbit/s

Coax er den næstbedste løsning, efter fiberforbindelser, og der tilbydes høje hastigheder for download via Coax, op til 1 Gbit/s. TV-kablet giver også en relativt stabil forbindelse, så hastigheden generelt vil være uden udsving, og samtidig er der som sagt gode muligheder for at få bredbånd via Coax til en fornuftig pris. Bredbåndsforbindelse via TV-kablet er derfor en ret populær løsning for virksomheder, der betaler for bredbåndsforbindelse til medarbejdere, der udfører hjemmearbejde. Et godt kompromis.

Hvad bruger du internettet til?

Desuden er der jo det, at mange mennesker fortsat kan klare sig med en bredbåndsforbindelse med beskeden hastighed. Hvis du således ikke arbejder hjemmefra, og du heller ikke interesserer dig for gaming, og du slet ikke er i vane med at streame hverken film, serier eller musik, og du i øvrigt bor alene eller måske  sammen med blot en enkelt person, ja så er der sådan set ikke grund til at betale for en fiberforbindelse.

Måske rækker DSL

Du kan klare dig fint med en bredbåndsforbindelse via TV-kablet, måske sammen med en TV-pakke, så du slår to fluer med ét smæk og endda sparer nogle penge. Hvis du kun bruger internettet til at skrive e-mails, tjekke Facebook og læse avis, er det klart en fornuftig løsning at satse på TV-kablet. Men måske du endda kan nøjes med en forbindelse via telefonkablet, en DSL-forbindelse.

DSL via telefonkablet

DSL er en forkortelse for engelsk ‘Digital Subscriber Line’, og det går ganske enkelt ud på at etablere bredbåndsforbindelse via telefonkablet. ‘Digital Subscriber Line’ kan oversættes til ‘Digital Abonnent Linje’, du tegner således abonnement på en ‘digital linje’, der giver adgang til internettet. Denne metode kender vi fra internettets start, hvor vi fik adgang til internettet via telefonen.

Hastighed på omkring 100 Mbit/s

Med tiden er teknologien dog blevet klart bedre, så du kan godt få en bredbåndsforbindelse via DSL med hastigheder for download på op til omkring 100 Mbit/s. Dette er reelt tilstrækkeligt til en hel del danskere stadigvæk, hvis din brug af internettet er beskedent, og du kan acceptere en lidt ustabil forbindelse.

DSL tilgængeligt for alle

Fordelen ved DSL er først og fremmest, at bredbånd på den måde bliver tilgængeligt for stort set alle danskere. Har du kobberkabler til telefonen, kan du få bredbånd via DSL. Dette er selvfølgelig især interessant for dig, der bor i et tyndt befolket område, langt fra fibernettets udbredelse og langt fra boligforeninger med kabel-TV. Din mulighed for at få bredbånd vil være begrænset til DSL.

DSL til fornuftige priser

Men bor du for eksempel på en af de mindre danske øer, er det ikke så dårligt, at du faktisk kan få en hæderlig bredbåndsforbindelse via DSL. Hastighed for download på 100 Mbit/s er rigeligt til håndtering af e-mails, surfe på internettet efter information, og så videre. Almindelige dagligdags gøremål i cyberspace kan fint klares med en DSL-forbindelse. Og så er der den fordel, at DSL tilbydes til ganske lave priser.

DSL måske især for ældre mennesker

Alt dette betyder samtidig, at mennesker med beskedent brug af internettet udmærket kan vælge en bredbåndsforbindelse via DSL, uanset hvor i landet du bor, og uanset hvilke andre bredbåndsforbindelser, der er tilgængelige i din bolig. Uden at skulle aldersdiskriminere er det velkendt, at mange ældre mennesker er uinteresserede i gaming, ligesom de fleste ældre mennesker benytter streaming langt mindre end de yngre generationer. Mange ældre mennesker er pensionister og arbejder dermed ikke hjemmefra.

Sammenlign priser

Hvis du ved, at du ikke har brug for en lynhurtig internetforbindelse kan det være fint at satse på en DSL-forbindelse, der sandsynligvis sagtens kan klare dine behov. Imidlertid er det altid værd at undersøge hvilke typer bredbåndsforbindelser, der er tilgængelig der, hvor du bor. Og derpå at sammenligne priser.

Måske Coax med TV-pakke kan betale sig

Eftersom der specielt i boligforeninger tit er gode tilbud på bredbåndsforbindelser via Coax og/eller fiber, kan det udmærket være, at en DSL-forbindelse kommer til at koste næsten det samme som en langt hurtigere og mere stabil forbindelse. Og så er der jo ingen grund til at sige nej til et godt tilbud, især hvis Coax-forbindelsen tilbydes med en attraktiv TV-pakke oveni.

Tilgængelighed, priser, behov

Sammenlagt bør du ved valg af bredbåndsforbindelse først og fremmest undersøge hvilke typer forbindelser, der er tilgængelige på din bopæl. Dernæst sammenligner du priserne. Disse oplysninger sammenholder du med dit realistiske behov for hastighed og stabilitet i brugen af internettet.